Over ons

We willen ons graag even aan u voorstellen.
De mensen achter “Megasthenes” zijn Robert Schol & Mariska Schrieken.

De eerste rashond die bij ons in huis zijn intrede deed, was een Dogo Argentino pupreu, die wij Moreno hebben genoemd. We schrijven dan tweede Kerstdag 1993. Vanaf dat moment is ons “honden avontuur” eigenlijk begonnen. Na enige tijd is een tweede Dogo reu bij ons komen wonen, genaamd Thor Foch De Luna Del Sur. Hij was geimporteerd uit Argentinie. Met de Dogo Argentino’s zijn we niet verder gegaan.

In 1993 lazen we in het oude tijdschrift “Dogs With Spirit” een artikel over het ons onbekende ras de Tosa (toen nog met Inu erachter), geschreven door Frens Kappe van kennel “Van de Akkelei”, toentertijd de enige fokker van de Tosa in Nederland. Onze nieuwsgierigheid werd door dit artikel, maar vooral door de gepubliceerde foto’s gewekt en na een bezoek aan deze kennel waren we, hoe kon het ook anders, overtuigd.
De Tosa’s hadden diepe indruk op ons gemaakt en het kon niet uitblijven: in 1994 schaften we ons eerste Tosa teefje aan; Morajama Kazai v/d Akkelei. Zij kwam Moreno gezelschap houden. Helaas is Morajama door gezondheidsproblemen niet erg oud geworden en hebben we vroegtijdig weer afscheid van haar moeten nemen maar waren in die korte tijd compleet verknocht aan het ras geraakt.

Akira Mitchiko vd Akkelei & Moreno v Noordwoud, 1997

In het voorjaar van 1995 kwam het puppyteefje Akira Mitchiko vd Akkelei bij ons en Moreno in Egmond aan Zee (waar we toen nog woonden) wonen.
Akira groeide voorspoedig op en we begonnen haar in te schrijven voor diverse hondenshows waar zij zeer succesvol bleek. Natuurlijk smaakt dit dan naar meer en begon langzaam het idee te ontwikkelen om Akira te laten dekken. Omdat de bloedlijnen zeker in die tijd zeer nauw aan elkaar verwant waren was het onze bedoeling een niet-gerelateerde reu te vinden om zo met ons eerste nest meteen een outcross te kunnen maken; iets wat toen geen overbodige luxe was.
Vergeet niet dat Internet in die tijd nog niet voorhanden was, dus alle correspondentie ging per brief en/of fax! Na verloop van tijd vonden we een in onze ogen geschikte reu.
Deze reu, DogStar’s Yamato, woonde in Hongarije in de bekende kennel “Tanakajd Szepe”, tegenwoordig vooral bekend door hun Bordeauxdoggen fokkerij. Yamato was gefokt in de USA en afkomstig van de bekende DogStar Kennels.
Toen Akira loops werd, is in april 1998 de reis naar Hongarije ondernomen. De dekking bleek gelukkig succesvol; in juni 1998 werd ons eerste nest geboren, wat waren we trots op Akira!
Uit dit eerste nest hebben we twee zusjes aangehouden omdat we simpelweg niet konden kiezen: Acatenango (Tango) en Aginjiro (Gin). Met deze twee fantastische dames is ons Tosa verhaal echt begonnen.

Ons begin, foundation honden (vlnr) Aginjiro, Akira (moeder) en Acatenango in 1999.


 

Toen we eenmaal besloten hadden dat we een nestje met Akira wilden fokken, wilden we dat natuurlijk graag met een kennelnaam doen en die is in 1997 toegekend.
Onze kennelnaam is afkomstig uit het Grieks. “Megasthenes” is de naam van een reiziger en filosoof (ca. 350 BC-290 BC) die rondtrok door o.a. India en zijn indrukken en ervaringen bundelde in een boek; de fragmenten die ervan zijn overgebleven noemt men de Indika. Megasthenes is de eerste persoon die in de Oudheid over de honden schreef die hij tegenkwam, groot en afschrikwekkend en die de voorlopers van de huidige Molossers zijn geweest. Wij vonden het dan ook erg toepasselijk om onze kennel met ons Molosserras te vernoemen naar deze man, Megasthenes.

De tijd staat helaas niet stil en we hebben van onze “foundation” honden inmiddels afscheid moeten nemen. Akira leeft niet meer, Tango is in 2006 overleden en Gin is in augustus 2009 op ruim 11 jarige leeftijd overleden. Gelukkig hebben zij ons een mooie erfenis meegegeven; zonen, dochters en inmiddels al kleinkinderen waarmee wij weer verder gegaan zijn en waarvan we nog elke dag mogen genieten. Moreno is overigens overleden op ruim 7 jarige leeftijd en is een leermeester voor veel Tosa-puppies geweest. We hebben veel van hem geleerd en zullen hem nooit vergeten..

Gin & Tango in 2000.

Door de jaren heen zijn we altijd kleinschalig gebleven zonder honden in kennels te houden.
Wij vinden dat iedere hond recht heeft op liefde, aandacht en een goede verzorging en dat kan alleen gerealiseerd worden bij een klein aantal honden. Onze honden mogen bij ons oud worden en worden niet aan de kant geschoven voor een jonger exemplaar. Dit kan betekenen dat we soms langer moeten wachten om met een jonge hond weer verder te kunnen gaan; dit is ook de reden dat we soms een pup/jonge hond bij vrienden plaatsen. Deze leeft dan in een ander gezin maar wij kunnen met deze hond wel naar bv. tentoonstellingen gaan en evt. in onze fokkerij inzetten.
Dit gebeurt echter maar af en toe.

We fokken niet meer dan 1 nest per jaar en onze teven krijgen in principe niet meer dan twee keer in hun leven een nest. Op deze regel hebben we 1 keer een uitzondering gemaakt met Gulch.
Aan de puppies wordt alle zorg besteed; uiteraard groeien zij gewoon bij ons in de huiskamer op.
Als u meer wilt weten over hoe wij onze pups plaatsen, neem dan even een kijkje onder het kopje “Puppies”. Hier gaan wij uitgebreider in op onze werkwijze waarbij het welzijn van de pups de hoogste prioriteit heeft. Het spreekt voor ons vanzelf dat wanneer een pup wordt aangeschaft de eigenaren ten allen tijde terug kunnen vallen op ons voor vragen en advies, of het nu een pup betreft of een inmiddels oudere volwassen hond.

Als fokker is het natuurlijk ontzettend leuk als je fokprodukten gewild zijn en met gepaste trots kunnen we vermelden dat verschillende van onze pups naar Tsjechië, Israël, Spanje, Italië, Portugal, Frankrijk, Duitsland, België, Zweden, Finland, Jordanië, Maleisië, Dominicaanse Republiek, Canada en de USA geexporteerd zijn.
Aan de basis van diverse (buitenlandse) kennels heeft een "Megasthenes" Tosa gestaan en ook daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Al deze contacten hebben vaak tot vriendschappen geleid waarvan sommigen tot op de dag van vandaag nog steeds standhouden. Iets om te koesteren.

Af en toe importeren we een hond en maken we gebruik van buitenlandse dekreuen. Hierbij proberen we zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan en zijn daarom ook behoorlijk selectief in de keuzes die we maken.
Wij hebben de eerste zwarte Tosa naar Europa gehaald: in 2006 importeerden we de inmiddels overbekende zwarte reu Toshi’s Tar Heel vanuit de USA. We hopen in de toekomst weer verder te kunnen in onze fokkerij met een achterkleinkind van hem.

Onze fokhonden worden op HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie) onderzocht volgens FCI normen (met FCI certificaat) en hebben een DNA profiel.

Wilt u meer weten over onze visie op het ras, waar we naar streven in onze fokkerij en onze ervaringen door de jaren heen? Als fokker ben je nooit uitgeleerd en leer je nog iedere dag bij maar toch zullen we binnenkort proberen onze bijna 20 jaar ervaring, de leuke en uiteraard minder leuke ervaringen met dit fantastische ras in een notedop op onze site te publiceren.